Övrigt

Rattfyllerister

2009-11-28 12:49 #0 av: medde

Det är ett verkligt gissel på våra vägar. Rattonykterhet! Något som verkligen har förstört många människors liv. Men vet ni var gränsen går för att räknas som rattfull?

Tänk så många vi har träffat på, både bilister och Mc förarare, som är onyktra då dom är ute på vägarna - utan att vi varken märker, ser eller reagerar. Men det finns tillfällen då det blir förödande för både den som kör och den som är på fel plats vid fel tillfälle.

Men var går gränserna?

Att det ska räknas som rattfylleri går på vid:

0,2 promille alkohol i blodet samt även 0,1 mg/liter i utandningsluft.  Gränsen för att ha en grov rattonykterhet är 1,0 promille eller då mer i blodet, respektive 0,5 mg/liter utandningsluft.

525 rattonyktra kör omkring varje timme i vårt land detta blir ihop 4,6 miljoner om året! Så har vi alla klarat oss från dessa, anser jag att vi alla haft tur.

För varje år är det cirka 125 människor som dödas i trafiken  i anslutning till alkoholen.  Det skadas mer än över 1000 mäniskor av samma anledning som ovan. Så nog har vi alla tur.

alkoi.jpg
Foto: Fotoakuten

Kanske den här artiklen inte har med sajten MC att göra, men finner dessa uppgifter ganska viktiga att få ta en del av.

Tycker ni gränserna är lagom satt eller för hårda?

Jag håller stenhårt på att rattonyktra ska ifrån våra vägar. Dom har inget där att göra.

Men en sak jag förundras över, det är att då jag bott utomlands för flera år sedan, så hade jag vänner som kom och hälsade på mig där jag bodde. Dessa håller i vanliga fall stenhårt på att inte köra påverkade hemma i Sverige - I vårat eget land!!! Men då dom varit hos mig då jag bodde utomlands, så tog flera stycken både bil och motorcyckeln hem från pubrundan!  Varför är det så lätt att strunta i dessa regler då man kommer till sol och värme?

Jag själv till exemel hade en vespa där jag bodde, men inte hade jag hjälm på skallen. Tanken passerade inte ens mitt huvud. Men satt jag på min mans motorcykel, så satt jag på mig hjälmen. Varför? Vad är skillnaden där?

Vad är det som gör att man helt tappar sin hjärna i vissa tillfällen. För lätt är det. Men det är ingen ursäkt för att ta bilen då man har festat.

Hur tycker ni att det ska ageras angående rattfylla, ska det vara vård eller fängelse? Vad ni än tycker så vore det spännande at få ta del av.

Men det värsta är nog även det som är "lite dolt", dom som kör med droger i kroppen!!! Ve och fasa säger jag för det. Men det tycker jag vi tar upp i nästa artikel. Detta är också ett intressant ämnen att tala om.

Rattfyllerister

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-11-30 22:59 #2 av: nera

En mycket tänkvärd artikel medde! Detta ämne hör i alla högsta grad till MC sajten.

Alkohol och fordon hör inte ihop. Oavsett fordon. Inte ens en vanlig trampcykel.

Man tycker ju att det borde ligga i varje människas sunda förnuft att låta bilen eller mc:n stå när man druckit...Obestämd

Anmäl
2009-12-01 12:12 #3 av: Leffe

Toppen att detta uppmärksammas. Bra initiativ! Det är inte mycket jag riktigt hatar, men rattfyllerister hatar jag verkligen. Det är tyvärr så många andra som kan bli drabbade. Mer artiklar om rattfylleri. Det kan aldrig skrivas för lite

Anmäl
2009-12-01 12:13 #4 av: Bogey

Nu får ni inte ta mig för drogliberal för det är jag inte. Däremot gillar jag fakta.

Så på TV, jag tror det var Discovery, där man testade körförmågan efter att ha druckit alcohol jämfört med att ha rökt på, vet ej om det var harsh eller marijuana.

De som drack alkohol körde allt sämre tills de inte kunde kör alls, medan de som rökte på faktisk körde bättre och bättre tills det tippade över och de inte heller kunde köra alls. Så alla droger är tydligen inte helt av ondo i måttliga mängder. Dock var detta inget vetenskapligt test, så ni får ta det som ni vill.

 

Anmäl
2009-12-01 12:16 #5 av: nera

Hasch och mariujana är ju också en sorts droger.

Anmäl
2009-12-01 12:48 #6 av: Leffe

Spelar för mig ingen roll vilken drog det är, alkohol eller annat. För mig spelar det ingen roll om någon test visar si och så. För mig hör inte droger och alkohol ihop med motorfordonsframförande. Jag har i mitt jobb sett alldeles för många som drabbats av skiten

Anmäl
2009-12-01 12:54 #7 av: medde

Instämmer helt med dig LeffeD. Har sett på tok för mycket under mina år då jag bodde på Cypern.

Men vad tycker ni om straffen  som utdelas i det här ämnet. Ibland tycker jag dom är på tok för låga.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-12-01 15:45 #8 av: MattiasNowak

Jag anser att straffen borde vara hårdare för rattfylla. Annars lär sig folk inte av misstagen.

Jag själv kör aldrig onykter, inte ens efter en lättöl. Jag har väl vad man kan kalla nolltolerans när det gäller att dricka och sen sätta mig i bilen.

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-12-01 21:36 #9 av: nera

Jag har tyvärr erfarenhet av att åka bli med alkoholpåverkad vuxen då jag var liten, men har fattat detta först som vuxen hur det var fatt. Minns i alla fall att jag var skiträdd och bad en stilla bön om att vi skulle komma hem helskinnade den gången. Vi hade verkligen änglavakt då.

Detta är/var ett fruktansvärt skräckscenario till minne - som jag hoppas få slippa uppleva igen.. Oskyldig

Anmäl
2009-12-07 19:20 #10 av: Penguin

Det handlar ju inte enbart om att man kör sämre rent tekniskt med alkohol/droger i kroppen (vilket man såklart gör), utan också att vår förmåga att fatta fel beslut när vi är påverkade ökar enormt mycket.

Det vet väl alla som varit berusade någon gång att man får för sig mycket dumma saker som man aldrig skulle gjort om man varit nykter.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.