2009-09-27 13:55 #0 av: MattiasNowak

VOR är en italiensk motorcykel-tillverkare. VOR står Vertemati Offroad Racing och Vertemati är det egentliga namnet på tillverkaren.

bild1.jpg
Foto: Vertemati.com 2009-09-27

VOR grundades 1998 i Ronco Briantino, Milan. Från början så var VOR som namnet antyder mest inriktade på motocyklar för offroad-körning men 2002 började de även bygga motorcyklar för landsväg. Samma år bytte man namn till Motorcycles VOR.

VOR specialiserar sig på att tillverka motorcyklar för motocross, enduro och supermotard. Dessa var från början enbart för tävling men de som är byggda för landsväg går även att få godkända och registrerade för gata.

bild2.jpg
Foto: Vertemati.com 2009-09-27

VOR grundades av bröderna Alvaro och Guido, deras erfarenhet kom från att dom arbetat för andra företag. När Husqvarna såldes till Cagiva så startade man i Sverige upp Husaberg, då tog Husaberg hjälp av Alvaro och Guido. Samarbetet avslutades av en okänd anledning. Efter detta började företaget tillverka prototyper till egna motorcyklar.

När Husaberg såldes till KTM så använde VOR många tidigare detaljer från Husaberg när dom tillverkade sin modell C500. Denna modell var tänkt som första modell att företräda VOR men vidareutvecklades istället till 492 som sedan blev 503.

bild3.jpg
Foto: Vertemati.com 2009-09-27

VOR producerade inte särskilt många modeller. Den mest populära modellen var MX450, vilken var byggd för att tävlas med inom motocross. MX450 kom med en encylindrig fytakts motor med Keihin FC39 förgasare och kickstart.

En intressant detalj med denna motocross är att den kom med stötdämpning från Öhlins och en helt omdesignad baksving vilket var väldigt bra även för offroad.

bild4.jpg
Foto: Vertemati.com 2009-09-27

Dagens modeller heter Vertemati Racing och finns som motorcross, enduro och supermoto. De kan fås med elektrisk start eller kickstart. Stötdämpningen kommer från WP, bromsarna på cross och enduro är från Brembo och bromsarna på supermoto-modellerna är från Behringer.

Denna italienska tillverkaren har haft stor framgång inom tävlingar så som Six Days Enduro och Enduro World Championships.