Tävlingar

TT-loppet

2009-08-28 20:59 #0 av: nera

TT-loppet var en internationellt känd motorcykeltävling som var aktuell i Hedemora (Dalarna) från 1939 och fram till 1958. I början så kördes det inte lopp varje år, utan det var först på 1950 talet som loppet fick sin riktiga storhetstid.

 

Själva namnet TT-loppet var egentligen en förkortning av "Tourist Trophy." Det officiella namnet på loppet varierade, men det kallades alltid för TT-loppet ändå. Namnet kom från de stora tävlingarna i roadracing - Isle of Man i England.

Som mest var det över 100 000 personer som tittade på denna tävling då det begav sig. Det allra sista loppet i Hedemora kördes 1958. Sedan lades denna tävling ner, trots att loppet hade uppnått VM-status.

Vägen som loppet gått på, går runt ett mindre berg som kallas för Stadsberget.  Och från och med 1998, så går varje år ett minneslopp på samma bana med veteranmotorcyklar. Det brukar även vara ett evenemang runt omkring detta minneslopp, där folk kommer och ställer ut sina gamla motorcyklar till allmän beskådan.

Och på jubileumsrallyt/uppvisningen ligger hastigheten begränsad till bara 80km/h. Ljudnivån på loppet är enormt och skulle det vara decibelmätning så skulle nog loppet bli inställt.

Den som var en riktig eldsjäl och drev TT-loppet hette Mas-Harry Larsson. Och den mest kände motorcykelföraren på den tiden hette "Varg-Olle" Nygren.

Här kan ni läsa mer om "Varg-Olle"

En annan gammal veteranförare som var med i jubileumsloppet 1998, var då 74 årige Eije Widén från Falun - som även körde flera av TT-loppen i början på 50-talet.

Några veteraner som man kan återse i motorcykel väg i loppet, är bland annat:

TriumphTT 100 C

Norton Manx 500 cc från 1947

Husqvarna TVB från 1931 ( Hittade tyvärr ingen bild på denna)

Lägger även med en länk till en video så får ni se lite från 50-års jubileumet av TT loppet i Hedemora.

Video TT loppet

Fil:TT-stenen.JPG

Bilden är från wikipedia 090828

Anmäl
2009-08-28 21:04 #1 av: nera

Varsegoda att lägga in fler veterancyklar här i tråden som kan vara relevanta för den här tiden Glad

Anmäl
2009-08-29 00:59 #2 av: Bogey

Har tyvärr inga veterancyklar att lägga till.

Tänkte bara nämna att jag genom åren har jag cyklat, kört moped, bil och MC på gamla TT-banan runt. Skrattande

Bara synd att den är allmän väg för det finns nåra riktigt fina kurvor på den som man verkligen skulle vilja lägga ner hojen i.

En liten korrigering, Statsberget i Hedemora är inget berg utan en ås. För att vara exakt så är det en del av Badelundaåsen som sträcker sig ner förbi Västerås och åt andra hållet upp mot Siljan.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.